| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl

myTaste.pl

Napisz do mnie:

primi-piatti@gazeta.pl


WSZELKIE PRAWA DO ZDJĘĆ ZASTRZEŻONE


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
czwartek, 01 grudnia 2016

 

To ciasto powstało dzięki kilku osobom :)

Pani Kasi, która znalazła zdjęcie na czeskiej stronie i moim przyjaciołom - Niki i Krystianowi - którzy przetłumaczyli przepis z języka czeskiego na polski. 

Przepis w wersji czeskiej możecie znaleźć tu

A samo ciasto.... hm... jest po prostu pyszne :)

Słodkie, bardzo smaczne i chrupiące - dzięki orzechom i najważniejsze - bardzo ładnie się prezentuje ;).

 

 



 

 

Ciasto kinder bueno:

- 6 białek 

- szczypta soli

 - 6 łyżek cukru pudru

- 1 łyżka oleju 

- 2 łyżki mąki tortowej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

- 5 okrągłych biszkoptów 

- 100g posiekanych orzechów włoskich 

 

W dużej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. 

Następnie dodajemy cukier puder - ciągle miksując, aż powstanie gładka, błyszcząca masa. 

Biszkopty kruszymy na drobny proszek - zmiksowałam je blenderem. 

Pokruszone biszkopty, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy białkowej. 

Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką - do połączenia się składników. 

Na koniec dodajemy łyżkę oleju- mieszamy. 

Blachę o wymiarach 25x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

Na tak przygotowaną blachę wylewamy naszą masę. 

A wierzch masy posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC ok 15 min ( żeby ciasto zarumieniło się).

 

Krem:

- 6 żółtek

- 2 płaskie łyżki cukru pudru

- 1/2 litra mleka plus dodatkowo 5 łyżek mleka do rozpuszczenia proszku budyniowego

- budyń waniliowy

- 2 łyżki mąki krupczatki

- tabliczka mlecznej czekolady (100g)

 

Dodatkowo:

- średni słoik nutelli - 350g

- 150g herbatników

- 500 ml śmietanki kremówki 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka żelatyny


 

Mleko  wlewamy do rondelka - zagotowujemy - uwaga, żeby nie wykipiało ;)

Proszek budyniowy rozpuszczamy w 5 łyżkach mleka.

Do zagotowanego mleka wlewamy rozpuszczony budyń, mieszamy - rondelek powinien stać na gazie, na najmniejszej mocy palnika.

Następnie do masy budyniowej dodajemy żółtka i cukier puder - cały czas mieszamy.

Na koniec dodajemy mąkę krupczatkę - mieszamy, aż masa zgęstnieje.

 

Jeszcze gorącą masę rozkładamy do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodajemy pokruszoną czekoladę - mieszamy, aż czekolada pod wpływem ciepła rozpuści się.

Masy budyniowe odstawiamy do przestygnięcia.


Na upieczony blat ciasta wykładamy nutellę. Rozsmarowujemy dokładnie.

Następnie na nutellę wykładamy jasną masę budyniową.

Na masę budyniową układamy herbatniki.

Na herbatniki wykładamy masę budyniową ciemną.

 

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody - żeby napęczniała.

W międzyczasie śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Gdy żelatyna napęcznieje - zalewamy ją łyżką gorącej wody - mieszamy, żeby dokładnie rozpuściła się.

Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę - miksujemy jeszcze chwilę.

Następnie wykładamy ubitą śmietankę na ciasto - ja przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wyciskałam masę na tzw łezki - żeby ładniej wyglądało ;)

 

Odstawiamy ciasto do lodówki na 2 h lub najlepiej na noc.

 

Smacznego :)

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

Pyszne, bardzo efektowne ciasto. 

Mieszanka ciasta ucieranego z sernikiem daje niezłe połączenie smakowe.

Ciasto nie jest ciężkie.

Samo przygotowanie trwa chwilę - nie zajmie Wam to więcej niz 15 min. 

 

 

 

 

 

Ciasto fale:

Ciasto:

- 5 jajek

- 1 szklanka drobnego cukru

- 1 szklanka oleju 

- 3 szklanki mąki 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

masa serowa:

- 1/3 kostki masła 

- 4 jajka

- 1/2 szklanki drobnego cukru

- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

- 1/2 kg twarogu na sernik

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

 Dodatkowo:

- 3-4 łyżki kakao 

 

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 

Masło roztapiamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia. 

Przygotowujemy Ciasto:

Jajka miksujemy  z cukrem na puszystą, jasną masę. 

Po kolei do masy dodajemy powoli olej,proszek do pieczenia i przesianą mąkę - cały czas miksujemy, aż składniki dobrze sie połączą. 

W drugiej misce przygotowujemy masę serową - miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. 

Następnie dodajemy rozpuszczone masło, twaróg, cukier waniliowy i budyń - cały czas miksujemy. 

Blachę o wymiarach 36 x 25 cm natłuszczamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 

Następnie połowę ciasta wykładamy na blachę, rozprowadzamy równomiernie przy pomocy łopatki silikonowej lub łyżki. 

Ciasto obficie posypujemy kakao. 

Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Znowu posypujemy kakao. 

Na koniec wykładamy resztę ciasta - ciasto jest dosc gęste i trudno jest rozprowadzić je równomiernie - dzięki temu powstaną nam fale ;) 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 60 min - po 50 min dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest juz upieczone czy jeszcze potrzebuje kilku minut w piekarniku. 

Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarnku przy otwartych drzwiczkach. 

 

Smacznego :)

piątek, 25 listopada 2016

Posiadanie w domu Alergika wymaga ode mnie przekształcania dobrze mi znanych przepisów na takie, które będą  pozbawione alergenów : mleka i jajka. 

Łatwo nie jest - niektóre roślinne zamienniki tak zmieniają smak, że w efekcie końcowym nawet to nie przypomina smaku ciasta ;P

Jak zwykle prób było dużo, z jednych wychodziły niezłe zakalce, a inne wychodziły dosłownie i w przenośni.

Ten przepis na piernik jest idealny i przede wszystkim nie ma w nim octu, który wyjątkowo przeszkadza mi w wypiekach dla Alergika ;)

 

Zapraszam po przepis.

 

 

 

 

 

 

Piernik bez mleka i jajek:

- 50 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego - 3 czubate łyżki

- 1/2 szklanki musu jabłkowego

- 3 łyżki konfitury morelowej

- 2 łyżki miodu

- 1/2 szklanki drobnego cukru

- 1 szklanka mąki

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 płaska łyżka dobrej przyprawy do piernika ( lub łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu i goździków)

- szczypta soli

 

W małym garnku roztapiamy margarynę i miód. Zestawiamy z ognia do przestygnięcia.

Następnie przy pomocy silikonowej szpatułki -  roztopione masło z miodem mieszamy z musem jabłkowym, konfiturą morelową i cukrem.

Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Mieszamy.

Na koniec dodajemy przyprawy i sól. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Keksówkę o wymiarach 26cm x 10cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok 35-40 min - na 10 min przed czasem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy piernik nie jest już surowy w środku.

 

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56